BRUCE geselecteerd voor IDFA 2020

De harde werkelijkheid van ‘t leven na detentie

Ex-gedetineerde Bruce (27) probeert zijn leven op te pakken na een periode van 14 jaar internaat en detentie. Zijn jeugd was gevuld met drugs, criminaliteit en geweld. Nu hij vrij is, probeert hij een toekomst op te bouwen zonder criminaliteit.

Bruce is één van de velen ex-gedetineerden die jaarlijks opnieuw moeten beginnen. Regisseur Daniel Krikke was nieuwsgierig naar de motivatie van ex-gevangenen: ‘Waar haalt iemand zijn motivatie vandaan als hij alles is verloren, worstelt met een negatief zelfbeeld en continue bevestigd wordt dat het systeem tegen hem is?

In zijn documentaire portretteert hij Bruce die de confrontatie met zichzelf aangaat en probeert oude gedragspatronen te doorbreken. Hij is open en kwetsbaar en zet alles op alles om zich staande te houden. Met de steun van zijn tante Diane en zijn vriend en coach Lamyn probeert hij een nieuw leven op te bouwen.

Na het uitzitten van een gevangenisstraf komen er ieder jaar duizenden gedetineerden vrij. Bijna de helft van deze groep gaat binnen twee jaar opnieuw in de fout. Na het uitzitten van de straf is het belangrijk dat deze groep weer mee kan doen, maar voor velen volgt een moeizame terugkeer naar de maatschappij. Re-integratie is de verantwoordelijkheid van de gedetineerde zelf, maar vaak is er onvoldoende nazorg, ontbreekt een sociaal vangnet en zijn praktische zaken, zoals een woning niet geregeld, zoals in het geval van Bruce. Kortom een stabiele basis om terug te keren ontbreekt, met alle gevolgen van dien.

De indringende documentaire BRUCE, geproduceerd door Worldvisuals Film i.s.m. Ideefix Film & Media gaat in première tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2020 en wordt in de week van IDFA uitgezonden als IDFA Primeur op NPO2 op donderdag 26 november 22.55 uur.

Rondom de uitbreng van de film organiseert co-producent Ideefix Film en Media een impact campagne met vertoningen en nagesprekken voor gedetineerden, ex-gedetineerden en professionals, over de re-integratie van ex-gedetineerden.